Is jouw buik ook regelmatig hard tijdens de zwangerschap?

Als je zwanger bent dan is dit natuurlijk een geweldige tijd. Er komt een nieuw kindje op de wereld, en je wordt al helemaal gelukkig van alleen het idee al. Misschien heb je de kinderkamer al ingericht, en weet je ook al of het een jongetje of een meisje gaat worden. Toch kunnen er ook een aantal zaken zijn die lastig zijn. Je maakt je misschien zorgen over de gezondheid van het kindje, en of je wel gezond genoeg aan het eten bent. Dit is allemaal heel normaal, en het is ook goed dat je daar als moeder over nadenkt. Dit geeft aan dat je een zorgelijk karakter hebt, en dat is alleen maar goed!

Moet je je zorgen gaan maken?

zwanger buikHet kan ook zo zijn dat er tijdens je zwangerschap een aantal zaken zijn, zo kun je bijvoorbeeld een harde buik hebben. Je buik wordt dus hard, maar je hebt er weinig last van. Een harde buik bij een zwanger vrouw ontstaat door het onwillekeurig samentrekken van de baarmoeder. Het doet dus geen pijn. Wanneer het namelijk wel pijn zou doen, dan is het mogelijk een voorwee. Normaal gesproken zijn harde buiken vrij onschuldig. Vaak komen harde buiken overigens voor bij een tweede of derde kindje. Als je voor het eerst zwanger bent, krijg je minder snel te maken met een harde buik.

Relax en neem een stapje terug

Als je hier ook last van hebt, is het vaak een teken dat je een beetje te druk doet. Dat je buik hard wordt is namelijk een gespannen baarmoeder. En je kunt in veel gevallen dus beter even rustig aan doen als je buik hard is geworden. Je kunt het beste eventjes gaan liggen op bed voor 1 – 2 uurtjes. Misschien een klein slaapje doen zodat je even tot rust komt. Het is ook een goed idee om iets warms tegen je buik aan te leggen. Denk bijvoorbeeld aan een kruik. Als je last hebt van harde buiken, dan is dat vaak onschuldig (mits het geen pijn doet). Als het je heel vaak last hebt van dit verschijnsel is het verstandig om je huisarts te contacteren.